Ἡ Γερόντισσα τῆς χαρᾶς
Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη
***
***
Κέλτες Άγιοι στο
παρεκκλήσι της Οσίας Ξένης
Η Οσία Ξένη, μέσα στο πρόσφατα ανακαινισμένο παρεκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και υπό την σκέπη της φιλοξενίας του Αβραάμ, αγκαλιάζει "ξένους" Αγίους μέσα από νέες αγιογραφίες Κελτών Αγίων.
Πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρότρυνση τόσο του κ. Κωνσταντίνου Γανωτή, όσο και της καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων, Φιλοθέης Μοναχής.
Οι Κέλτες Άγιοι φανερώνουν την οικουμενικότητα και την ενότητα της εκκλησίας μας και έρχονται να βρουν "το σπίτι" τους, να ζήσουν ανάμεσά μας. Το βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις νέες αγιογραφίες των Κελτών Αγίων, αποδίδει με γλαφυρότητα τα συναξάρια τους στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Η αγιογράφηση του Ιερού Παρεκκλησίου των Κελτών Αγίων είναι έργο της αδελφότητας του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων, στο Μήλεση Ωρωπού, πνευματικών παιδιών του μακαριστού πατρός Γαβριήλ Τσάφου, με Ηγουμένη την Γερόντισσα Φιλοθέη Μοναχή.
***
Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ἰατροῦ :
Ρήματα Ζωῆς Αἰωνίου
«Δεκαπέντε χρόνια ήταν κλειστό το στόμα μου. Τώρα όμως μπορώ να ξαναμιλήσω και να κηρύξω το λόγο του Θεού. Δεχθείτε αυτούς τους λόγους παρηγορίας, φτωχοί και πονεμένοι αδελφοί μου. Είσαστε πονεμένοι, γιατί σας λείπει ο λόγος του Θεού. Οι εκκλησίες μας είναι γκρεμισμένες, σκεπασμένες με στάχτη, ερείπια. Όμως εσείς που βρίσκεστε σ’ αυτό το χώρο, είσαστε ευτυχείς, γιατί έχετε έστω και ένα μικρό ναό που λειτουργεί. Είναι μισογκρεμισμένος και σκοτεινός. Αλλά στις καρδιές σας υπάρχει το φως του Χριστού. Χρειάζεται όλοι να προσπαθήσουμε να τον ξαναφτιάξουμε, να τον αγιογραφήσουμε, να τον ανακαινίσουμε. Και η πίστη μας θα λάμψει με νέα φλόγα…».
Αυτά έλεγε στο κήρυγμά του το 1943 ο άγιος Λουκάς στον κατεστραμμένο ναό της Αγίας Σκέπης στο Ταμπώφ.
***
Ο π. Παύλος Φλωρένσκυ ήταν μια ιδιαίτερη, μια χαρισματική προσωπικότητα.
Με το παράδειγμα της ζωής του μέσα από τα βιβλία του οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον Χριστό.
Συγγραφέας : Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Μοναχή Ιερωνύμη.
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Στάλιν σπούδασε σε ιερατικές σχολές και αυτές ήταν οι μοναδικές σπουδές του. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ότι ο άγιος Δημήτριος- Αντώνιος, εκείνα τα χρόνια ήταν καθηγητής και πνευματικός του Στάλιν. Οι ιστορικοί δεν ασχολήθηκαν μ’ αυτή την άγνωστη πλευρά του ηγέτη της ΕΣΣΔ, που καθόρισε τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων και εν πολλοίς άλλαξε το ρου της ιστορίας. Μέσα από μια επιλογή γεγονότων της ζωής των δύο ανδρών, μπορούμε να δούμε την παράλληλη πορεία και διαφοροποίηση τους.
***
π. Μπόρις Κοριάνωφ
Ο π. Μπορίς έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στη δύσκολη περίοδο της σταλινοκρατίας μέσα στη φτώχεια και την πείνα. Στον “μεγάλο πατριωτικό πόλεμο” βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Μετά τον πόλεμο έγινε υπάλληλος της K.G.B. Η γνωριμία με τον άγιο Λουκά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Από πράκτορας της K.G.B έγινε διάκονος του Ιησού Χριστού, γεγονός που του στοίχισε φυλακές, εξορίες και πολλές θλίψεις. Ως ιερέας υπηρέτησε το λαό του Θεού με αυταπάρνηση και οδήγησε πολλούς στην οδό της σωτηρίας.
***
Οι Άγιοι του Μούρομ